IBTC 2020: de eerste editie

- Hét congres voor de fietstoerismeprofessional -

Sprekers uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en de VS presenteerden tijdens de eerste editie voorbeelden over vooruitgang, problemen en oplossingen op het gebied van fietstoerisme. Natuurlijk was de afsluitende borrel een prachtige gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.  

Terugblik IBTC

donderdag 27 februari 2020

Jaarbeurs Utrecht 

 overzichtfoto ibtc 2020

Wat wil de fietser? En hoe speel je hier op in met goede fietsroutes? Die vragen domineerden de eerste editie van de International Bicycling Tourism Conference, ofwel IBTC, in Jaarbeurs Utrecht. Ruim zestig professionals uit de wereld van het fietstoerisme en de media waren op de conferentie afgekomen.

Ze kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld, met maar liefst negen lezingen van betrokkenen in binnen- en buitenland. De conferentie speelde in op een trend: het duurzame fietstoerisme wordt steeds belangrijker, overal in Europa worden fietsroutes ontwikkeld. Maar voldoen die wel aan de wensen van de recreatieve fietstoerist?

Hobbels en gaten

Fietsjournalist Bert Sitters liet in een hoog tempo zien hoe het niét moet. Paden die in de middle of nowhere eindigen, hobbels en gaten in het wegdek, gevaarlijke kruisingen en haakse bochten. Sitters is het in zijn fietscarrière talloze malen tegengekomen. Het blijkt dat niet elke ontwikkelaar van een fietsroute zich in de mindset van de recreatieve fietser kan verplaatsen.

Presentaties themaroutes op de ibtc
Elise Pire (zittend) met Jeroen Henneke van Toerisme Wallonië (zittend), Ed Lancaster (ECF) en anchor woman Nikoline van der Werf

EuroVelo 3

Gelukkig passeerden ook geslaagde voorbeelden de revue. Elise Pire van het Waals Gewest zoomde in op een van de lange-afstandsfietsroutes in Europa, de EuroVelo 3 (Trondheim-Santiago). In korte tijd was het deel in België gerealiseerd, mede door een goede samenwerking tussen overheden en instanties. Tussen het Drielandenpunt bij Vaals en de Franse grens ligt nu een prachtige route te wachten op de fietstoerist, die voor een groot deel over paden langs de Maas en de Sambre loopt en waarbij je door steden als Luik, Namen en Charleroi fietst.

Pia Zimmermann (Ruhr Tourismus)

Branding

Veel aandacht was er ook voor routes met een thema, dat voor extra beleving zorgt en zo een meerwaarde creëert. Een pareltje onder de themaroutes is Route der Industriekultur per Rad in het Duitse Ruhrgebied. Pia Zimmermann van Ruhr Tourismus belichtte de ontwikkeling van het project, dat onder meer profiteerde van een goede ‘branding’ door een eigen website, promotiecampagne, logo en eenduidige bewegwijzering. Fabio Tat van VisitBrabant stipte tijdens zijn presentatie de voordelen aan van een route met een duidelijk thema, zoals de succesvolle Van Gogh fietsroute door het Brabantse land.

Jeroen Stam (Tourisme Nord)

Doorzettingsvermogen

Wie een fietsproject begint, moet soms knokken om het te realiseren, bleek uit het relaas van Jeroen Stam. Als Nederlander werkt hij bij Tourisme Nord in Frankrijk. Jarenlang was hij bezig om de Franse overheden en toeristische diensten te overtuigen dat het fietstoerisme een meerwaarde heeft en voor extra inkomsten zorgt. Met veel doorzettingsvermogen wist hij uiteindelijk het eerste Franse fietsknooppuntennetwerk te realiseren, dat aansluit op het Belgische netwerk.

Fiets in de trein

Ook Roland Huhn van de Duitse fietsersbond ADFC gaf een indrukwekkend voorbeeld van intensief lobbywerk. Jarenlang streed de bond voor meer fietsvoorzieningen in de treinen van Deutsche Bahn. Tot aan vreemdzame ‘guerrilla-acties’ aan toe. Uiteindelijk ging Deutsche Bahn overstag en komen er meer fietsvoorzieningen in de treinstellen. Ed Lancaster van de European Cyclists’ Federation (ECF) trok dat gevecht in een meer Europees perspectief. Ook de ECF lobbyt al jaren voor meer fietsplekken in treinstellen, een strijd die nog lang niet gestreden is.

Uit vrijwel alle lezingen bleek dat samenwerking tussen instanties en overheden een doorslaggevende rol kan spelen bij de succesvolle ontwikkeling van een fietsproject. In 2021 is er voorafgaand aan de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht opnieuw een editie van de IBTC