IBTC: voor wie is het bedoeld?

De International Bicycle Tourism Conference (IBTC) is een jaarlijkse conferentie over fietstoerisme. Voor wie is dit event met name interessant?

Internationale kennisuitwisseling is een van de belangrijkste doelstellingen van de IBTC. Voorkomen dat ‘het (fiets)wiel’ twee, drie of nog meer keren wordt uitgevonden. De meeste lezinggevers zijn ervaringsdeskundigen; zij vertellen uit eerste hand over wat zij hebben meegemaakt. Daarnaast reikt de IBTC tools aan om gestructureerd en efficiënt projecten te realiseren en biedt ze de gelegenheid tot netwerken.


IBTC: Overview of the main IBTC target groups

IBTC doelgroepen 

Routemakers

Voor hen is deelname eigenlijk ‘een must’. De IBTC biedt ze de gelegenheid kennis te maken met en te leren van collega-routemakers. Uiteraard presenteert de IBTC ook nieuwe ontwikkelingen op routegebied.
 

Destinatie marketeers

Een route of routenetwerk trekt niet automatisch fietsers aan. Het opstellen en uitvoeren van een doordacht marketingplan is een flinke uitdaging. Marketeers krijgen op de IBTC een beter beeld van de ‘markt’. Welke ontwikkelingen zijn er gaande en welke partijen spelen een rol? 
 

Managers van fietsprojecten 

Zeker niet elk fietsproject is succesvol. En niet elk succesvol project kan zomaar 1 op 1 worden gekopieerd naar een ander land. De doelgroep en de markt kunnen per land verschillen. De IBTC biedt managers van fietsprojecten een ‘helicopter-view’ op internationaal niveau. 
 

Accommodaties

Hotels, B&B’s, hostels en campings profiteren van het fietstoerisme. Medewerkers van deze accommodaties leren op de IBTC hoe zij hun product of dienst nog beter kunnen modelleren naar de wensen van de fietstoerist.
 

Reisorganisaties en aanvullende diensten

Medewerkers van deze organisaties krijgen via de IBTC een beter beeld van de internationale markt. Maar net zo belangrijk is dat zij waardevolle contacten kunnen opdoen met andere fietstoerismeprofessionals. 
 

Toeristische diensten

Steeds meer landen en regio’s geven prioriteit aan het fietstoerisme. Maar niet elke toeristische dienst heeft hier ervaring mee. Hoe kunnen zij het aanbod aan routes en fietsroutenetwerken goed in de schijnwerpers zetten? Op de IBTC oriënteren medewerkers van toeristische diensten zich op een vakgebied waarmee zij mogelijk niet vertrouwd mee zijn.
 

Pers 

Er zijn tal van ontwikkelingen gaande. Veel Europese steden leggen versneld fietspaden aan als gevolg van de corona-crisis. De fiets is immers een duurzaam én veilig vervoermiddel. Het forenzen met de fiets kan bovendien de oplossing vormen voor files op snelwegen en de verstopte binnensteden. De pers kan elk jaar nieuwtjes ontdekken op de IBTC.