header programma ibtc

Programma IBTC online 2022

Tijden lezingen: Central European Time (UTC+1, tijdzone Amsterdam, Parijs, Madrid etc.)
Lezingen met gelijke kleuren vinden gelijktijdig plaats.
Het gaat in alle gevallen om online lezingen en online roundtable-gesprekken.

De voertaal tijdens het programma IBTC is Engels gezien het internationale karakter van de deelnemers. Als een presentatie niet in het Engels is, dan is een vertaling in het Engels aanwezig.  

Woensdag 19 januari 2022

Keynotes

 

09.30-10.15 Utrecht. Reason to cycle

Champ Bouwman, projectmanager Utrecht Marketing

Utrecht in het hart van Fietsland Nederland is een fietsbestemming op zich geworden. Daterend van het eerste officiële fietspad van het land tot de aanstaande start van La Vuelta in augustus 2022. Utrecht heeft een lange fietsgeschiedenis en heeft het fietsen altijd benadrukt als een belangrijk onderdeel van de continue ontwikkeling van de stad en de omliggende regio. Kom meer te weten over wat Utrecht tot een reden maakte om te fietsen, ontdek welke hoogtepunten je niet mag missen en wat we van plan zijn te blijven ontwikkelen op fietsgebied.

Lees meer 

 

09.30-10.15 9 icoon-fietsroutes: een nieuw kader om Vlaanderen als fietsvakantiebestemming te promoten

Johan Vanswijgenhoven, coördinator van het icoon-fietsrouteproject in Vlaanderen 

9 nieuwe icoon-fietsroutes om het beste van Vlaanderen op de fiets te ontdekken tijdens een fietsvakantie. De nieuwe routes bieden het kader voor een project van Toerisme Vlaanderen en de vijf provinciale toeristische organisaties om Vlaanderen als fietsvakantiebestemming te promoten. Dit in nauwe samenwerking met de toeristische sector, de handel en ook fietsers.

Lees meer

10:30-11:15  Luxemburg - wat er nodig is om een succesvol fietsland te zijn

Minister François Bausch - vice-premier, Minister van Defensie, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken / Minister Lex Delles - Minister van Kleine en Middelgrote Ondernemingen, Minister van Toerisme

Luxemburg streeft ernaar een fietsnatie te zijn, zowel voor zijn burgers als voor toeristen. De lezing zal de strategie presenteren die het Groothertogdom heeft gekozen om de mobiliteit en het fietstoerisme uit te breiden. Dit omvat de ontwikkeling van infrastructuren en het creëren van belangrijke fietsevenementen en -diensten die tegemoetkomen aan beide doelgroepen.

Lees meer

11:30-12:15 Een langzame zoektocht naar de snelle fietsontwikkelingen in Europese steden  

Herbert Tiemens, senior beleidsadviseur van de gemeente Utrecht

Herbert fietste naar Velo-city 2021 in Lissabon en bezocht diverse steden onderweg. Hij zag grote verschillen op het gebied van de fiets-infrastructuur. 

Lees meer

 

12:30-13:15 Methoden en ontwerp van het toekomstige geïntegreerde fiets-/wandelnetwerk in Denemarken

Marco Berends, projectmanager Danish Cycling Tourism

Denemarken ontwikkelt een knooppuntennetwerk voor fietsers, wandelaars en andere outdoorrecreanten. Hoe kunnen we een geïntegreerde strategie ontwerpen voor een uitgebreid netwerk met bewegwijzering en routeplanner? Het project, ondersteund door de Danish Outdoor Council, test momenteel het eerste proefnetwerk in vier landelijke gebieden. We presenteren onze inzichten over de gebruikte methodiek en de uitdagingen waarmee we te maken hebben.

Lees meer

Roundtables programma IBTC

 

13.30-14.30 Icoonroutes, wat kun je ermee?  
Moderator: Johan Vanswijgenhoven
Toerisme Vlaanderen


Icoonroutes zijn de spreekwoordelijke krenten in de fietsroutepap. Ze hebben een speciaal karakter en een bovengemiddelde aantrekkingskracht op de fietsvakantieganger. Zo dragen ze bij aan de ontwikkeling van het fietstoerisme in een regio of land. Maar wat is er allemaal voor nodig om van een route een ‘icoonroute’ te maken? Hoe pak je zo’n project aan?  

14:30-15.30 Het up-to-date houden van routes op websites
Moderator Jeroen van Noort
Manager Routebureau Utrecht

Routes wijzigen, dat is niet te voorkomen. Voor je het weet, staan er op allerlei websites achterhaalde varianten van een route. Lastig, want deze zetten de consument op het verkeerde spoor. Een centrale routedatabase kan dit voorkomen. Hoe zou je zoiets kunnen opzetten? Wat zijn de ervaringen tot dusver? 


14:30-15.30 Fietsroutenetwerken realiseren, hoe pak je dat aan?
Moderator: Marco Berends
Projectmanager bij Danish Cycling Tourism

Steeds meer bestemmingen overwegen het opzetten van een fietsroutenetwerk. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie gaat de bordjes plaatsen en het netwerk onderhouden? Is er budget voor een aparte website en de marketing? In welke valkuilen kun je stappen? Kortom: deel je ervaringen en leer van anderen.


Donderdag 20 januari 2022

 

Keynotes

 

09:30-10:15 De ontwikkeling van bikepackingroutes in Finland

 Taneli Roininen, projectmanager Arctic Bikepacking Trail Projects, en Kristiina Vaano, projectmanager van het South Coast Bikepacking Trail Project

De recente ontwikkeling van het bikepacken heeft geleid tot een gedeeltelijke transformatie en groei van de markt voor toerfietsen. De unieke potentie van Finland en de arctische gebieden is onderkend voor de ontwikkeling van het bikepacking-toerisme. De Arctic Bikepacking Trail en de South Coast Bikepacking Projects zijn de eerste stappen in de ontwikkeling van een nationaal bikepacking-routenetwerk van hoog niveau. 

Lees meer

10:30-11:15 Promotie van toerisme via digitale routeplatformen

Pascal Brackman, managing partner RouteYou

Recreatieve routes zijn een geweldige manier om het toerisme te promoten. Aan de hand van een aantal mooie voorbeelden duiken we in de contentmarketing via digitale platformen zoals RouteYou. Hoe kun je optimaal gebruikmaken van je content op deze platformen? En wat zijn de valkuilen? Ook gaan we kijken naar de verschillen met meer klassieke marketingmethoden voor social media en internet.

Lees meer

11:30-12:15 Fietsers houden van treinen: uitdagingen en kansen voor het combineren van fiets en trein in Europa

Ed Lancaster, EuroVelo-directeur bij de European Cyclists' Federation (ECF)

Vorig jaar bracht de ECF een nieuw rapport uit: 'Fietsers houden van treinen: een analyse van de fietsvriendelijkheid van Europese spoorwegmaatschappijen'. Deze presentatie zal de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van dat rapport behandelen, maar ook beoordelen hoe de situatie op korte tot middellange termijn zou kunnen evolueren.

Lees meer

12:30-13:15 De Aragonese fietsstrategie, op weg naar duurzame ontwikkeling

José Luis Soro Domingo, minister van Territoriale Structurering, Mobiliteit en Huisvesting in de regio Aragón, Spanje

De Strategie is een werkdocument met 25 strategieën om het fietsen in Aragón te stimuleren. Op dit moment worden er 3 concrete actielijnen uitgevoerd. De eerste bouwt voort op fietsmobiliteit in de Zaragoza Metropolitan Area, met interstedelijke rijstroken en fietspaden; de tweede op de ontwikkeling van het fietsen in Aragón; en de derde op het fietstoerisme als een manier om ontvolking tegen te gaan.

Lees meer


Roundtables programma IBTC

 

13.30-14.30 Fiets in de trein
Moderator Ed Lancaster   
EuroVelo-directeur bij de European Cyclists'‚Äč Federation (ECF)

De trein kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het fietstoerisme. Veel fietsers maken er in principe graag gebruik van. In principe, want het meememen van een fiets in de trein is vaak een crime. Weinig plek, vaak overstappen, te druk, lastig om te reserveren etc. Hoe kunnen we dit verbeteren? En zijn er positieve 'fiets in de trein'-voorbeelden in Europa? 


13:30-14.30 Het inzetten van social media bij promotie van fietsroutes
Moderator: Renske Swarts
Content marketeer bij Red Online Marketing

Social media: vrijwel iedereen maakt er gebruik van. Hoe kun je deze enorme groep consumenten  bereiken bij de promotie van fietsroutes? Welke social media-kanalen zet je daarbij in? Hoe post je met effect? En levert zo’n social media-campagne echt resultaat op? Een roundtable-sessie waarbij iedereen zijn of haar ideeën en ervaringen in de groep kan gooien.

14.30-15.30 Bikepacking, van niche tot mainstream (NIEUW!)
Moderator: Taneli Roininen
Arctic Bikepacking Trial 

Geannuleerd: Cycle tourism as a booster for less developed regions (14.30)


14.30-15.30 Hoe plug ik het fietstoerisme bij beleidsmakers? 
Moderator: Henk Swarttouw
Voorzitter European Cyclists' Federation (ECF)

De World Tourism Organization (UNWTO) ziet drie grote trends in toerisme: binnenlands toerisme, actief toerisme en duurzaam toerisme. Fietstoerisme voldoet aan alle drie. Toch blijft het een grote uitdaging om het (economische) belang van fietstoerisme beter op het netvlies te krijgen bij beleidsmakers en politici op (inter)nationaal en regionaal niveau. Hoe kunnen we dit verbeteren?