het testparcours is het hart van de E-bike Xperience

Bijzondere 2023-editie E-bike Xperience

Na drie jaar afwezigheid beleefde de E-bike Xperience een bijzondere editie in Jaarbeurs in Utrecht. Op 24, 25 & 26 februari bezochten maar liefst 26.594 personen de combinatie van de Xperience met de Fiets en Wandelbeurs. Daarmee zijn beide events weer helemaal terug van weggeweest. 

In de aanloop naar beide beurzen, werd wel duidelijk dat er veel interesse was onder de doelgroep om een nieuwe editie mee te beleven. Dat resulteerde in volle gangpaden, exposanten die een spervuur aan vragen moesten beantwoorden en talloze potentiële e-bikekopers die nieuwe of vrij recente modellen e-bikes en speedpedelecs uitprobeerden. Met name op de vrijdag en zaterdag was het zeer druk op de beursvloer.

Veel belangstelling was er ook voor de e-bikes van Koga

Verkoopcijfers RAI Vereniging

Op de Xperience editie-2023 maakte Huub Lamers, voorzitter sectie Fietsen van RAI Vereniging, de verkoopcijfers bekend, met daarin een dominante rol voor elektrische fietsen. In 2022 was maar liefst 57% van de nieuw verkochte fietsen een e-bike. Ook namen de e-bikes 80% van de omzet voor hun rekening als het gaat om nieuw verkochte fietsen.

Giant legde beslag op de eretitel E-bike van het Jaar met zijn Stormguard


In het E-bike Theater werden ook de Fiets Awards 2023 uitgereikt. De Giant Stormguard E+2 won de titel E-bike van het Jaar (foto), de Urban Arrow Family Performance Plus werd uitgeroepen tot Bakfiets van het Jaar. De KOGA Kinsel Pro ging naar huis met de award voor de Racefiets van het Jaar en Fiets van het Jaar werd de Jongerius TravL Pinion Beltdrive.

Daarnaast zijn er drie Fiets Innovatie Awards uitgereikt. Die vielen toe aan de MIK SIDE bevestiging van zijtassen op de bagagedrager van Basil B.V, de Enduo Cargo drivetrain voor (bak)fietsen met elektrische ondersteuning van New Motion Labs en de Roetz Life modulaire circulaire E-bike van Roetz Bikes. De winnende modellen kregen een plekje op podia langs of vlak bij het E-bike Theater.

Testritten maken op het Bosch E-bike Parcours

Testritten en Bosch ABS

Op het Bosch E-bike Parcours, dat door drie hallen slingerde, en het Bosch Speedpedelec Parcours werden gedurende het beursweekend vele duizenden testritten gemaakt. De bezoekers hadden een ruime keuze uit nieuwe of recente modellen van zo’n 40 merken. Een apart gedeelte was ingericht voor het testen van het Bosch eBike ABS-systeem. Niet alleen het publiek, maar ook dealers en zakelijke relaties van Bosch maakten hier gretig gebruik van.

Fotoimpressie

Bekijk de impressie van de editie-2023 E-bike Xperience